Nekhernia klachten

Er kunnen veel verschillende klachten optreden bij een nekhernia. De meeste klachten die voorkomen bij een nekhernia komen niet in de nek zelf voor, maar in een arm of beide armen. Verder kunnen de klachten zich ook uiten in het gebied rond de schouders en de nek. Doordat de uitstulping op de zenuwen drukt, ontstaat er vaak nek- en schouderpijn. Ook hoofdpijn is een veel voorkomende klacht.

Pijnklachten armen en handen

Als er zenuw erg in de knel zit, dan gaat dit vaak gepaard met pijnklachten aan een arm of beide armen en de handen. Deze kunnen dan gevoelloos of prikkelend aanvoelen. De uitstulping drukt dan heel erg op de zenuw, waardoor deze in de knel zit. Hierdoor straalt de pijn verder uit naar de armen en handen.

Verlammingsverschijnselen

Een andere klacht is verliezen van kracht in een arm of hand. Doordat de zenuw bekneld wordt, kunnen er verlammingsverschijnselen in de spieren optreden. In dit geval moet iemand direct medische hulp inschakelen.

Problemen met staan en plassen

Het kan ook voorkomen dat de uitstulping zich op het ruggenmerg drukt. Hierdoor kan iemand klachten ervaren als problemen met staan en plassen.

Toename van de klachten

De klachten nemen vaak toe wanneer men de nek omhoog, omlaag of (schuin) opzij beweegt. Iemand kan dan nog veel meer pijn ervaren. Dit komt, omdat de geïrriteerde of beklemde zenuw dan wordt gerekt.

Zelf verdwijnen

Meestal gaan de klachten vanzelf over. Bij iemand die niet behandeld wordt, verdwijnen deze na vier tot zes weken. De nekhernia kan worden behandeld door een halskraag te dragen in combinatie met rust, pijnstillers en fysiotherapie.

CANS

Een nekhernia valt onder CANS. Deze afkorting staat voor complaints of the arm, neck and/or shoulder. Het komt dus neer op klachten aan de arm, nek en/of schouders. CANS is een omschrijving van een categorie klachten die door veel zorgverleners wordt gebruikt.

Klachten verhelpen

De klachten van een nekhernia worden niet verholpen door rust te nemen. Het gros van de mensen denkt dat men bij een hernia rust moet nemen en in bed moet gaan liggen. Hiermee wordt de nekhernia niet verholpen. Het is juist belangrijk dat iemand actief blijft. Zo blijft de conditie op peil en worden de spieren niet slapper. Wanneer de pijnklachten erg hevig zijn, dan kan de huisarts pijnstillers voorschrijven.

Fysiotherapie

Meestal wordt een pati├źnt met een nekhernia doorverwezen naar een fysiotherapeut.
Fysiotherapie kan heel erg goed helpen. Door gerichte hernia oefeningen te doen, blijven de spieren in beweging. De spieren worden dan weer sterker gemaakt. Het kan ook zijn dat de pijnklachten samenhangen met een verkeerde houding, dan kan het zijn dat er een speciale oefentherapie als Cesar of Mensendieck wordt toegepast.

Eventuele operatie

Als de klachten na de oefentherapie nog steeds niet zijn afgenomen, dan kan er worden overwogen of het nodig is om een operatie uit te voeren. Voordat er een hernia operatie wordt uitgevoerd, wordt er eerst weer een uitgebreid onderzoek verricht.