Nekhernia oefeningen

Bij het behandelen van een nekhernia zorgen voldoende rust, het dragen van een halskraag, fysiotherapie en het slikken van pijnstillers voor een sneller herstel van de beschadigingen van de gewrichten, tussenwervelschijven en/of zenuwen.

Oefenplan

Bij een nekhernia krijgt een patiënt meestal eerst een doorverwijzing naar een fysiotherapeut. Bij de fysiotherapeut wordt doorgenomen wat de pijnklachten van de hernia zijn. Afhankelijk van de aard van de klachten, stelt deze een oefenplan op. Hierbij worden er gerichte oefeningen uitgevoerd om het herstel te bevorderen en een verslapping van de spieren tegen te gaan.

Oefentherapie

De fysiotherapeut stelt een oefentherapie samen, welke bestaat uit speciale oefeningen. De patiënt krijgt een advies over bewegen en met welke oefeningen de spieren in conditie kunnen worden gehouden. De oefeningen zijn gericht op het onderhouden van de beweeglijkheid van de gewrichten, het verbeteren en onderhouden van de spierkracht en het bevorderen van de doorbloeding. Meestal bestaat een oefentherapie uit meerdere fasen. De oefeningen die worden uitgevoerd hebben betrekking op de spieren en zenuwen bij het hoofd, de nek, schouders, armen en handen.

Nekoefeningen

Een nekoefening die kan worden uitgevoerd is de kin iets intrekken en vervolgens de kruin omhoog bewegen. Hierbij strekt de wervelkolom zich, waardoor de nekspieren weer ontspannen. Het is de bedoeling dat men bij deze oefening recht vooruit blijft kijken.

Schouderoefeningen

Om de schouderspieren sterker te maken kan er een oefening worden uitgevoerd, waarbij men bij het inademen de schouders omhoog trekt en bij het uitademen deze weer laat zakken.

Hoofdoefening

Een veelvoorkomende klacht bij een nekhernia is hoofdpijn. Om deze klacht te verhelpen kunnen er dan ook hoofdoefeningen worden uitgevoerd. Een goede oefening voor het hoofd is om deze naar links en rechts te draaien tot aan de pijngrens. Bij duizeligheid moet men direct stoppen.

Benen en enkels

Als de pijnklachten zich ook uitstrekken naar de benen dan kunnen er hier ook gerichte oefeningen voor worden uitgevoerd, zoals enkelbewegingen en het aanspannen van de bovenbeenspieren.

Houdingsafwijkingen

Soms kan een nekhernia ook het gevolg zijn van houdingsafwijkingen. Als de klachten hiermee samenhangen, dan wordt er vaak een oefentherapie als Cesar of Mensendieck toegepast. Deze therapieën zijn weer gericht op het verbeteren van de houding en de manier van bewegen.

Als de klachten niet afnemen of als er sprake is van uitvalverschijnselen, kan een herniaoperatie overwogen worden.