Nekhernia symptomen

Een nekhernia kent heel andere symptomen dan een rughernia. Dit komt, doordat de zenuwwortels in de nek zich splitsen naar de schouder, armen en handen. De symptomen hangen ook weer af van de mate waarin de zenuw beklemd is.

Diverse symptomen

De symptomen van een nekhernia zijn heel divers. De symptomen van een nekhernia kunnen heel verschillend zijn. De een heeft er veel meer last van dan de ander. Sommige mensen lopen zelfs al jaren met een nekhernia rond, zonder dat ze er iets van merken. Bekende symptomen zijn:

  • Een prikkelend of gevoelloos gevoel in de arm.
  • Minder kracht in de arm.
  • Pijn in de nek en schouders.
  • Uitstralende pijn naar de armen, eventueel met een gevoelloos of prikkelend gevoel.

Twee andere symptomen zijn problemen bij het plassen en moeite hebben om rechtop te blijven staan. Dit komt, omdat de uitstulping zich ook op het ruggenmerg kan drukken.

Oorzaken nekhernia

Ieder mens kan een nekhernia krijgen. Het is niet bekend waarom de één het wel krijgt en de ander het niet. De oorzaken voor het ontstaan van een nekhernia zijn dan ook heel verschillend. Oorzaken kunnen onder meer zijn:

  • Een beklemming van de zenuw door een uitpuiling, irritatie of ontsteking bij de uitpuiling.
  • Erfelijkheid: een nekhernia kan ook erfelijk zijn. In sommige families treden hernia’s vaker op.
  • Slijtage: De tussenwervelschijven kunnen door ouderdom of overbelasting versleten zijn, waardoor er uitpuilingen ontstaan.
  • Werk: mensen die vaak en lang achtereen in dezelfde houding werken, lopen meer risico op een nekhernia.

Onderzoek huisarts

Om aan te kunnen tonen dat de pijnsymptomen in de armen en nek worden veroorzaakt door een nekhernia, is het nodig om een onderzoek uit te voeren. Vaak stelt de huisarts door een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek vast of de klachten te maken hebben met een hernia. Tijdens zo’n onderzoek worden er verschillende testen gedaan. Zo wordt de tastzin met een prikkertje getest en worden de armreflexen en de kracht van de arm- en handspieren nagekeken.

Röntgenfoto, MRI-scan

Als de symptomen zijn onderzocht en de huisarts vermoedt dat er welllicht sprake is van een nekhernia, dan wordt de patiënt doorverwezen naar een specialist om een röntgenfoto, MRI-scan of CT-scan te laten maken. Vaak wordt er eerst een röntgenfoto genomen. Daarna worden er eventueel een MRI-scan of CT-scan uitgevoerd. Hierdoor wordt uiteindelijk duidelijk of er sprake is van een nekhernia en wordt ook de oorzaak hiervan achterhaald.

Röntgenfoto
Nadat de symptomen zijn onderzocht, wordt er vaak eerst een röntgenfoto gemaakt. Dit is het eerste onderzoek dat wordt uitgevoerd bij patiënten met symptomen van een nekhernia. Op een röntgenfoto zijn de botstructuren van de halswervelkolom goed te zien. Er kan zo goed worden onderzocht of er sprake is van mogelijke botafwijkingen, standafwijkingen, slijtage van de gewrichten of tussenwervelschijven of een abnormale beweeglijkheid van de halswervelkolom.

MRI-scan
Een MRI-scan is een magneet scan. Heel vaak wordt er door middel van een MRI-scan onderzocht of er sprake is van een nekhernia of een andere aandoening. Soms geeft een MRI-scan niet voldoende informatie en dan is het nodig om een CT-scan uit te voeren.

CT-scan
Een CT-scan, ofwel Computer Tomogram, wordt vaak uitgevoerd als de botstructuur van de wervelkolom moet worden onderzocht. Een CT-scan kan dus aanvullende informatie geven op een MRI-scan. Door middel van een CT-scan kan er worden beoordeeld welke operatie er nodig is om de nekhernia te behandelen.